MYTER OM TAMPONGER OG MENSTRUASJON
Det sies mye rart om menstruasjon, og det er slett ikke alt som er sant! Her er noen utsagn du kanskje har hørt – se om du vet hva som er feil og hva som er riktig.
"Hvis jeg bader i basseng med tampong, kan mensvæsken lekke ut i vannet". Feil!
Du trenger ikke være bekymret for lekkasjer, siden mensvæsken absorberes mens den fortsatt er inne i vagina. Bare sett inn en ny tampong like før du bader og bytt den like etterpå.
"Jeg kan miste tampongen hvis jeg driver med sport". Feil!
Du kan drive med all slags trening og sport når du bruker tampong. Tampongen utvider seg og holder seg på plass, selv om du løper eller hopper.
"Jeg kan drive med trening og sport når jeg har mensen". Riktig!
Når du bruker riktig tampong i forhold til blødningsmengden, kan du drive med trening og sport alle dager i måneden! Tampongen er skjult inne i kroppen. Den holder seg på plass og vil ikke lekke når du trener. Bare husk å skifte tampong når den er fylt med væske, og innen 8 timer. Velg alltid en tampong med lavest mulig absorberingsevne i forhold til mensmengde. Trening og sport er også bra for å få deg til å slappe av og kan bidra til å hindre smerter.
"Jenter under 12 år skal ikke bruke tampong." Feil!
Du kan bruke tampong så snart du har begynt å få mensen. o.b.® ProComfort® Mini-tamponger er spesielt utformet for unge jenter. Disse tampongene er lette å føre inn, takket være den smale tuppen, den slanke formen og det silkeglatte SilkTouch®-trekket.
"Du kan bruke tampong selv om du ikke har hatt sex enda . " Riktig!
Hormonforandringene før den første mensen vil gjøre skjedekransen (en hudfold i vagina) myk og elastisk. Det betyr at du kan bruke de minste tampongene, som o.b.® ProComfort® Mini- og Normal-tamponger, selv om du ikke har hatt sex enda.
"Kanskje jeg ikke finner snoren og ikke klarer å få ut tampongen". Feil!
Tamponger er utformet slik at snoren alltid vises utenfor kroppen, og tampongen kan ikke forsvinne inn i kroppen. o.b.®-tamponger er produsert i henhold til de høyeste standarder og er utformet slik at snoren sitter godt fast i tampongen. Tampongene kontrolleres under hvert trinn i produksjonsprosessen for å sikre at de har aller høyeste kvalitet. Hvis du er usikker på om snoren sitter godt fast i tampongen, kan du bare prøve å dra hardt i snoren før du setter den inn. Du vil kjenne at snoren sitter godt fast i tampongen.
"Tampongen kan sette seg fast eller forsvinne inne i meg." Feil!
En tampong passer perfekt i vagina, og det er ingen steder den kan forsvinne! Tampongen kan ikke komme inn i livmoren. Åpningen mellom livmoren og vagina er så liten at det ikke er plass til en tampong. Tamponger kan ikke sette seg fast. Hvis det føles som om tampongen sitter fast når du drar i snoren, er det sannsynligvis fordi den ikke er fylt med væske ennå, eller at du er anspent og må slappe av.
"Kanskje jeg fører tampongen for langt inn, slik at jeg ikke finner den igjen." Feil!
Det er 2 grunner til at dette ikke kan skje. For det første er snoren så lang at du kan se den selv etter at du har satt inn tampongen. For det andre er det ikke mulig at tampongen kan komme inn i livmoren – åpningen er for liten.
"Jeg må skifte tampong minst hver fjerde time, ellers kan jeg bli syk". Feil!
Du kan gå med en tampong i opptil 8 timer. Det avhenger av mensmengden. Vanligvis vil du måtte skifte fra hver tredje til hver sjette time de første dagene, når blødningen er kraftigst. På dagene med mindre blødning, som mot slutten av mensen, kan du sannsynligvis bruke en mindre tampong og skifte den fra hver sjette til hver åttende time. Velg alltid en tampong med lavest mulig absorberingsevne i forhold til mensmengde. Det går helt fint å bruke tampong om natten også.
"Jeg kan sove med tampong." Riktig!
Det går helt fint å sove med tampong. Bare skift tampong før du legger deg og med det samme du våkner. Bruk alltid en tampong med lavest mulig absorberingsevne i forhold til mensmengde.
"Jeg bør la kroppen få en pause og ikke bruke tampong hver dag jeg har mensen." Feil!
Tamponger er tilpasset kroppen din, så du kan trygt bruke dem gjennom hele mensen. Det viktige er alltid å bruke en tampong med lavest mulig absorberingsevne i forhold til mensmengde, og skifte tampong når den er fylt med væske eller senest innen åtte timer.
"Jeg kan øve på å sette inn en tampong før jeg får min første mens." Feil!
Du skal ikke bruke tampong før du får din første mens. Vagina vil sannsynligvis være for tørr, så det vil være ubehagelig å sette inn tampongen. Du kan bruke tamponger når du har din første mens, men du kan ikke "teste" dem først.
"Tamponger skal ikke brukes av tenåringer for kroppen deres er ikke klar for det." Feil!
Så snart du har begynt å få mensen, er kroppen din klar for tamponger. I begynnelsen bør du velge de små tampongstørrelsene, som o.b.® ProComfort® Mini. o.b.® ProComfort® Mini er spesielt lett å sette inn.
"Tamponger blokkerer for blødningen." Feil!
Tamponger blokkerer ikke for den naturlige blødningen. Tamponger absorberer væsken og trekker væsken inn i tampongkjernen til tampongen er helt full av væske. En full tampong vil la væsken strømme forbi eller rundt den.
"Jeg må bytte tampong hver gang jeg går på do." Feil!
Du trenger ikke å bytte tampong hver gang du går på do. Vagina, urinrøret og tarmene er atskilte organer, og hvert av dem har sin egen åpning. Det er bare mensmengden som avgjør hvor ofte du bør skifte tampong. Trekk forsiktig i snoren for å sjekke om du må skifte tampong. Hvis tampongen er lett å bevege, er den mettet med væske og må byttes. Hvis ikke, kan du la den sitte i litt lenger og sjekke senere (senest innen åtte timer).
"En tampong er for liten til å gi meg sikker beskyttelse." Feil!
Tampongene er kanskje små, men fibrene de er laget av, har stor absorbsjonsevne. Fibrene trekker væsken inn i tampongkjernen og holder den der til det er på tide å bytte tampong. Du må bare finne tampongen med riktig absorberingsevne i forhold til mensmengde, og det kan forandre seg fra begynnelsen til slutten av mensen. Husk å bruke en tampong med lavest mulig absorberingsevne i forhold til mensmengde. Hvis det er første gang du bruker tampong, kan du prøve o.b.® ProComfort®s Mini først. Den er lettest å sette inn. Prøv o.b.® ProComfort® Normal for sikker beskyttelse hvis blødningen blir kraftigere.
"Siden jeg er tenåring, bør jeg bare bruke den minste størrelsen." Feil!
Det er absolutt best å starte med den minste – o.b.® ProComfort® Mini – siden den er lettest å sette inn og ta ut hvis det er første gang du bruker tampong. Men du bør velge tampong ut fra mensmengde. Du vil vanligvis ha kraftigere blødning de første dagene av mensen, så da trenger du en tampong som gir deg sikker beskyttelse og holder deg tørr. Prøv o.b.® ProComfort® Normal for sikker beskyttelse. Vi anbefaler at du alltid bruker en tampong med lavest mulig absorberingsevne i forhold til mensmengde. Dette vises med dråpesymbolene på pakken.
"Jeg skal ikke merke at tampongen er der." Riktig!
Når en tampong er satt inn riktig, skal du ikke merke at den er der. Hvis du kan merke den når du sitter eller bøyer deg, betyr det at du ikke har satt den langt nok inn.